Trivselregler
Föreningen har i samband med föreningsstämman 2009 (senaste revideringen genomfördes 2023) enats om att införa ett antal trivselregler. Syftet med reglerna är precis det som antyds: En samling regler för att bidra till god grannsämja och trivsel samt undvika onödiga irritationsmoment. Följande text utgör en reviderad version med tillägg och andra ändringar.
Ditt/ert medlemskap
Som medlem påverkar du föreningens fortsatta utveckling genom att aktivt medverka. Under årsstämman väljer vi styrelse, revisorer och valberedning. Styrelsens arbete innefattar att ansvara för förvaltningen och skötseln av våra två hus. Inte minst svarar styrelsen för att i samverkan med den kontrakterade ekonomiska förvaltaren och revisorn se till att vi har en bra ekonomi. Då kan vi hålla månadsavgifterna på låg nivå och därmed kan vi få bra betalt när lägenheten ska säljas.
Det är styrelsen som ser till att vi köper alla förvaltningstjänster (ekonomisk förvaltning, fastighetsförvaltning genom s.k. rondering, sophantering, el och vatten, städning, entrémattor, hissunderhåll, gårdsskötsel o.s.v.) Detta kräver professionell kompetens av pålitliga och prisvärda entreprenörer/leverantörer.
Även med god inhyrd hjälp att sköta om det vi äger tillsammans, så är det inget ”självspelande piano”. För att föreningens totala verksamhet även fortsättningsvis ska fungera bra, krävs att vi alla som är medlemmar i Bostadsrättsföreningen Vårdtornet 12 ställer upp efter förmåga.
Till skillnad från villaägare har vi accepterat ett kollektivt boende där medlemskapet innebär inte bara rättigheter utan även ansvar och skyldigheter. Valberedningen kommer att kontakta dig för att höra vad du/ni kan bidra med för allas bästa. Du behövs som aktiv medlem i vår förening!
Stadgar
Ett antal regler är lagligt grundade och föreningens stadgar avser att återspegla vad som sägs i Bolagen och Bostadsrättslagen. Styrelsen ber dig därför att noggrant ta del av stadgarna som senast reviderades och registrerades 2015. Framför allt gäller detta paragraferna som handlar om varje medlems rättigheter, men även skyldigheter.
Nyttjanderätt
Den som köper en bostadsrätt har endast nyttjanderätt till lägenheten; det är föreningen som gemensamt äger lägenheterna. Det är mot den bakgrunden var och en av oss ska kontakta styrelsen innan vi sätter igång med en mer omfattande renovering av lägenheten.
Försäkring
Av stadgarna framgår skyldigheten att ha en försäkring med bostadsrättstillägg. Detta är särskilt viktigt vid vattenskador. Föreningens fastighetsförsäkring täcker bara skador som rör fastigheten och allmänna utrymmen.
Pantförskrivning
Föreningen är enligt lag skyldig att föra register över pantförskrivning av lägenheterna i våra fastigheter. Det åligger därför bostadsrättshavare att omgående underrätta styrelsen om ändringar rörande pantsättning av bostaden, Våra stadgar klargör att för varje pantsättning (lån) uttas en avgift motsvarande 1% av gällande basbelopp.
Elcentral
Lägenhetens elmätare (”proppskåp”) sitter i hallen. Huvudmätare finns i källaren för gatuhuset respektive gårdshuset.
TV- och bredbandsanslutning
TV- och Internettjänster förmedlas av ComHem och Telias fibernät. Varje medlem väljer själv vilka tv-, bredbands- och telefonitjänster som ska beställs från respektive leverantör.
Tvättstugan
I gathusets källarplan finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, ett torkskåp, en torktumlare och en mangel. Markera på bokningsschemat på tvättstugans dörr valet av tidsperiod för tvätt och tork. Tvättiden är i snitt ca 40 minuter för respektive tvättmaskin. Torktiden i torkskåpet för tvätt med t.ex. tjocka badhanddukar och påslakan uppgår till dryga timmen.
När du avslutat ditt tvättpass:
Rengör doseringsfacken för tvättmedel och sköljmedel och lämna luckorna uppfällda
Rengör torktumlarens låda för ludd och torka av ovansidan
Rengör filtret högst upp i torkskåpet och torka av skåpets botten
Torka av diskhon och rengör silen i botten av hon
Torka av Perstorpsbänken
Sopa golvet och våttorka det vid behov
Sophantering
Innanför cykelförrådet ligger soprummet. Där finns två soptunnor för hushållssopor som töms två gånger per vecka av den entreprenör som Stockholms Stad har valt. En soptunna för tidningar står även på gården vid porten in till gathuset.
Vår kontrakterade partner för övriga sopor tömmer med olika intervaller kärlen för papp/kartong, plast, färgat och ofärgat glas, samt metallsopor. Vägglådorna för glödlampor och batterier samt det lilla plastkärlet i cykelförrådet för kasserade elartiklar töms efter avrop från någon i styrelsen.
Försök att vika och pressa ihop kartonger. Då blir volymen och därmed kostnaden mindre.
Byggmaterial och skrymmande föremål får inte lämnas i soprummet. Vi får själva transportera den typen av grovsopor till en återvinningscentral. Den närmaste ligger på Linta Gårdsväg 16 i Bromma.
Målarburkar tas till en miljöstation. Den närmaste är Preem vid Norr Mälarstrand 31.
Burkar, flaskor eller pappförpackningar med överbliven medicin ska lämnas in till ett apotek.
Bastu och vinkällare
I gathusets källarplan finns bastu/dusch och snett mittemot vinkällare. Bastun bokas på bokningsschema vid ingången.
Trädgårdsmöbler
Under sommarhalvåret finns trädgårdsmöbler uppställda på gården. Dynor till möblerna förvaras i cykelförrådets fönster (vid soprummet). En grill med regnskydd står på gården. Där finns också en ”eldgaffel” för att tända grillkolen (en elkontakt finns i gårdshörnan vid spaljén för vinrankan). Grillkol svarar varje enskilt hushåll för.
Lägenhetsrenovering
Stadgarna föreskriver medlemmarnas rättigheter och skyldigheter när det gäller byggtekniska förändringar av bostaden. Utöver detta har styrelsen på förekommen anledning sett skäl att göra ett antal preciseringar. Styrelsen ska informeras om en förestående mer omfattande lägenhetsrenovering och på så sätt få vetskap om åtgärderna och en försäkran om att arbetet kommer att utföras av licensierade hantverkare. Detta är av stor vikt med tanke på att föreningen är skyldig av försäkringstekniska skäl att svara för en besiktning av den färdigrenoverade lägenheten. Om lägenhetsförändringen enbart gäller nya tapeter, byta vitvaror, lägga nya golv, ommålning av träytor eller nya köksskåp behöver styrelsen givetvis inte informeras.
Motordrivna elfläktar i köket är inte tillåtna eftersom de inverkar negativt på det centrala fläktsystemet.
Av stadgarna framgår att det är främst ingrepp i det som har med el och VVS att göra. Även ändring av väggarna, byggnation av garderob och byte av köksfläkt vill styrelsen ha besked om (vi har nämligen haft problem med igenbyggda imkanaler och ventilationsluckor samt felaktigt installerade köksfläktar – vilket har negativt påverkat det gemensamma fläktsystemet). En kolfilterfläkt för återcirkulation får monteras i köket, men den får absolut inte anslutas till det gemensamma ventilationssystemet!
Det är bostadsrättshavarens skyldighet att kontrollera att anlitade hantverkare representerar en auktoriserad firma och att det krävs erforderlig behörighet (licensiering) för rörarbeten, ytskikt i badrum och elarbeten. Det tillhör undantagen att en och samma hantverkare har behörighet för samtliga tre typer av åtgärder! För säkerhets skull bör du/ni därför informera styrelsen om vilka entreprenadföretag du kommer att anlita. Då kan vi gemensamt se till att icke-auktoriserade hantverkare inte får uppdraget. Detta har hänt i vår förenings historia; två tidigare medlemmar har skapat problem för köparen av lägenhet genom att den hade renoverats på ett bristfälligt sätt. I ett av fallen har föreningen drabbats av kostnader för att åtgärda de byggtekniska felen. Detta har lett till att styrelsen endast i undantagsfall godkänner ny placering av avloppsbrunn i badrummet. Detta gäller även flytt eller borttagande av radiator.
Mot den bakgrunden vill styrelsen ha en skriftlig redogörelse för vad renoveringen omfattar och valet av hantverkare. Efter slutfört arbete ska lägenheten besiktigas genom styrelsens försorg.
Inom Bostadsrättsföreningen Vårdtornet 12 har vi även enats om att vara petiga när det gäller förändringar av ”exteriören”. Inglasning av balkong kräver bygglov! Samma färgsättning av balkongväv och markiser uppskattas. Paraboler och antenner på tak och balkonger vill vi undvika. Byte av ytterdörr till lägenheten kräver styrelsens tillstånd.
Underhåll av kök och badrum
Förr eller senare blir det sämre avrinning i köksavloppet och i badrummet. Det ankommer på medlemmen att bekosta rensning av rören i det så kallade ytskiktet. Föreningen svarar för rensning av samtliga avlopp i huvudstammarna.
Vart femte år är föreningen skyldig att genomföra s.k. OVK (Obligatorisk Ventilations-Kontroll). I samband med den anlitar styrelsen en entreprenör som rensar fläktsystemet, vilket inkluderar utsugsdonet i kök och badrum. Varje medlem bör dock svara för regelbunden avtvättning av köksfläkten och dammsugning av frånluftsdonet i badrummet.
Säkerhet
Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Gå ned till entrén om det är någon som uppger sig vara bud (en barnvagn försvann när någon ringde på porttelefonen och uppgav sig vara blomsterbud!).
Kontrollera att entréporten går i lås efter in- och utpassering (den går inte alltid igen helt under vintertid vid minusgrader).
Alla lägenheter ska enligt bostadsrättslagen vara utrustad med fungerande brandvarnare. Föreningen tillhandahåller dem, men de installeras och underhålls av medlemmarna själva.
Brandmyndigheterna förbjuder barnvagnar i entrén och på våningsplanen. Det finns särskild plats för barnvagnar i cykelförrådet.
Meddela gärna grannar eller styrelsen om du är borta från lägenheten under en längre period.
Styrelsen vill ha tillgång till medlemmarnas telefonnummer i händelse av brand eller vattenskada.
Störande ljud
Fastigheterna är byggda 1898 (men totalrenoverades 1976) vilket för med sig att det är lyhört. Ditt/ert golv är del av taket för grannen under. Det hörs väl när någon går i skor med hård klack.
Även ljudet från radio, tv och inte minst stereoanläggningar leder till störande ljud grannar emellan om ljudnivån är alltför hög. Tvättmaskiner likaså. Sammantaget innebär detta att vi i föreningen har enats om att absolut undvika störande ljud mellan kl. 22:00 och 07:30.
Spika och borra inte tidigare än klockan 08:00 eller senare än klockan 20:00 på vardagar och inte tidigare än klockan 10:00 eller senare än klockan 17:00 på helger. Informera gärna dina närmaste grannar om du ska utföra större och bullriga jobb.
Renovering av lägenhet får endast genomföras på vardagar mellan klockan 08:00-17:00.
Om du satsar på en fest bör de närmaste grannarna meddelas att det kommer att bli en smula ”livat i holken”. Sätt gärna upp en lapp på entréfönstrets insida.
Sanitära olägenheter
Katter och hundar får inte släppas lösa på gården. Det är inte heller önskvärt att mattor piskas varken där eller på din balkong/takterrass.
Grillning på balkong
Grillning med el och gasol tillåts under förutsättning att reglerna nedan följs:
Placera grillen stadigt och långt ifrån husvägg, plank eller annat som kan börja brinna.
Ha vattenslang eller hink med vatten så att du kan släcka vid behov.
Lämna aldrig en tänd grill utan bevakning.
Den som tänder grillen har ansvaret för säkerheten.
Ha alltid en telefon i närheten om du behöver larma.
Ställ alltid gasolflaskan bredvid grillen även om det finns plats under. Värmen från grillen kan värma upp gasolbehållaren och fett från grillen kan ta eld och skada gasolutrustningen. Är det inte möjligt att ställa behållaren bredvid på grund av att slangen är för kort ska den bytas ut till en längre.
Gasolflaskan ska alltid stå upp vid användning, förvaring och transport.
Rengör grillen från fett då detta är en brandrisk.
Ha en pulversläckare och en skyddshandske i närheten så att du kan stänga ventilen om det börjar brinna.
Gasolslangar åldras i väder och vind. Se till att kontrollera så att den ej har torkat eller spruckit. Har slangen torkat måste du byta. Slangen ska vara märkt med -30°C och "kaltbeständig" för att vara anpassad för vårt klimat. Även om du köper en ny grill ska du kontrollera att slangen är märkt med -30°C och "kaltbeständig".
Kontrollera att gasolinstallationen är tät minst en gång om året.
Endast gasol för eget behov får förvaras hos privatpersoner. Gasolbehållare får ej förvaras på källare eller på vinden. Inglasade balkonger får samma mängd som inomhus förvaras. Observera att utrymmet ska vara ventilerat.
Observera att du som privatperson maximalt får ha 2 P11 (2*26 liter) utan att behöva tillstånd för att hantera den brandfarliga varan. Tillstånd söks hos räddningstjänsten. Behållare får ej vara större än 30 liter.
Andrahandsuthyrning
Upplåtelse i andra hand av din/er lägenhet kräver styrelsens samtycke. Begäran ska vara skriftlig. Använd särskild blankett för andrahands-uthyrning.
Tillståndet tidsbegränsas till max 1 år i taget och gäller för en viss angiven andrahandshyresgäst. Observera dina skyldigheter enligt följande:
Bostadsrättshavaren ansvarar för att delge styrelsen referenser på andrahandshyresgästen vid ansökan
Bostadsrättshavaren ansvarar för att andrahandshyresgästen följer föreningens stadgar och trivselregler
Bostadsrättshavaren måste ansöka om nytt tillstånd hos styrelsen om förutsättningarna som angavs vid den initiala ansökan förändras (e.g. byte av andrahandshyresgäst under godkänd period)
Uthyrning som någon form av hotellverksamhet är ej tillåtet, då det strider mot det ändamål för vilken lägenheten är upplåten (permanent boende) och är en förverkandegrund av bostadsrätten. För mer information, se föreningens stadgar.
Överlåtelse
Vid överlåtelse av bostadsrätt uttas enligt stadgarna en avgift motsvarande 2,5% av gällande basbelopp. Vid överlåtelse och avflyttning skall bostadsrättshavaren (säljaren) överlämna två dörrnycklar, en nyckel som går till cykelförråd/soprum och tvättstuga, och två nycklar till postfacket.
Styrelsen tackar på förhand för din/er efterlevnad av våra gemensamma trivselregler!